Update: Port Vila National Eye Centre project

Background

In May The Foundation announced the $2.1 million upgrade and expansion of the Port Vila National Eye Centre in Vanuatu.

The upgraded eye centre, combined with the upcoming return of a Foundation-trained eye doctor, will help to eventually increase Vanuatu’s eye surgery capacity from 200 to 800 per annum, which will meet the country’s needs as estimated by the World Health Organization.

Read the original announcement here.

Moera Tuilaepa-Taylor of Radio NZ spoke to senior nurse, Annie Bong, about what types of eye issues the clinic deals with.

Monthly progress updates:

Groundworks: May 2018

In 2016 we began training Dr Kasso who is expected to graduate in 2018. When he returns home he will become the nation's first eye doctor.

Here he celebrates the clearing of the site for the build of the clinic expansion.

2_DJ1_4165_V1_FullSize.jpeg

Update: June 2018

Despite heavy rains causing delays the foundations have been laid and all framing is now up.

All timber has been treated and brought in from New Zealand to ensure the highest possible standards and longevity of the building.

framing.jpg

Update: July 2018

As you can see almost every viable inch of real estate has been used for the expansion.

The new theatre is now taking shape — the roof is on and exterior walls are ready for cladding.

Gable end clinic.JPG

Update: August 2018

Progress has continued at a steady pace despite some weather related delays. The large air changer unit, part of the pressurised air-conditioning system for the theatre, was lifted by crane into the roof cavity allowing the team to complete the roof.

With the building now water-tight, the air-conditioning technicians and electricians have started the mechanical installation and wiring. Wall lining will follow internally and externally.

The location for the large water-tank and management of storm water have also now been agreed with hospital management.

DJI_0101 (005).JPG

Update: September 2018

A full set of solar panels have now been installed on the completed roof. These panels will dramatically reduce the running costs of the clinic by providing free electricity and clean energy — significantly reducing the need to repair or replace equipment.

The final container of building materials and medical equipment has been packed ready for shipment.

Internally, the electric wiring and plastering have commenced.

DJI_0010 (003).JPG

Hit enter to submit